Istoric

Istoricul Societatii Comerciale CONTED S.A. Dorohoi


La data de 01.12.1963 in cladirea dezafectata a Liceului de fete „Regina Maria” din Dorohoi ia fiinta sectorul III al Fabricii de Confectii Botosani – nucleul viitoarei Intreprinderi de Confectii Dorohoi, unde au lucrat un numar de 170 persoane.

Gandita initial ca o solutie de acoperire a fortei de munca din zona, i s-a atribuit in sistemul etatist planificat drept principal sortiment de productie echipamente de protectie si lucru.

La data de 01.01.1967 prin HCM 3049/1966 sectorul respectiv capata personalitate juridica, desprinzandu-se de Fabrica de Confectii Botosani si fiind inscrisa in Registrul de Stat al Ministerului de Finante ca Fabrica de Confectii Dorohoi. Acum unitatea lucra cu un numar de 8 formatii de lenjerie si 6 formatii pantaloni, avand un numar de 607 angajati din care 569 muncitori.

O data cu infiintarea Fabricii de Confectii Dorohoi ca unitate de sine statoare s-a preluat de la Fabrica de Confectii Botosani activul patrimonial existent la sector impreuna cu sarcinile de plan aferente acestuia pentru anul 1967, care comparativ cu realizarile efective ale anului 1966 prezentau o crestere cu 40%.

Din anul 1970 formatiile care lucrau lenjerie au fost reprofilate pe costume băieti – uniforme scolare de protectie pentru cota a III-a. Tot in anul 1970 unitatea a inceput sa lucreze si comenzi pentru export.

Incepand cu trimestrul IV 1972 unitatea beneficiaza de prima dezvoltare care i-a dublat capacitatea. Ca urmare a acestei dezvoltari, a cresterii productivitatii si a schimbarii sortimentale, in anul 1975 intreprinderea are un plan cu o productie globala ce reprezinta 565% fata de 1967 si 332% fata de 1971, iar numarul de personal reprezinta 214% fata de 1967 si 210% fata de 1971.

In intervalul 1976-1980 intervine a II-a etapa de dezvoltare globala de 2,1 ori mai mare decat in 1975, realizand o productivitate a muncii sporita cu 74% fata de aceeasi perioada. In aceasta perioada unitatea si-a stabilizat sortimentele, executand pantaloni de stofa si doc pentru barbati, adolescenti si copii precum si echipamente de lucru din doc.

O parte din aceste produse au fost executate in serie mare, ajungand la 100 si chiar 150 mii bucati pe trimestru, concomitent cu executarea altor produse de serie mica, la nivelul de sute pe articol si model, conform solicitarilor clientilor de atunci ai unitatii si pentru acoperirea capacitatilor de productie. In acelasi timp a crescut si volumul de productie destinat exportului.

In unitate au fost aduse in aceasta perioada o serie de utilaje noi, in special pentru sectorul construit in prima dezvoltare, care a fost echipat in intregime cu utilaje de o productivitate sporita.

Ca structura organizatorica, unitatea era organizata pe doua ateliere, cate unul pe fiecare schimb, in cadrul atelierelor respective fiind organizate formatii de lucru, deservite de o formatie unde se executa croitul. Ca unitati auxiliare in unitate functiona un atelier mecanic si o centrala termica.

Tot in acea perioada intreprinderea si-a specializat formatiile pe trei grupe de produse, respectiv: pantaloni, costume salopeta si combinezoane. Cand apar comenzi ocazionale acestea sunt lucrate in doua formatii specializate, iar in cazuri deosebite, cand capacitatea acestora nu permite executarea comenzilor respective in totalitate, acestea se repartizau si la alte formatii de lucru, in functie de incarcarea acestora si de gradul de calificare al muncitorilor care le compuneau.

In intervalul 1985-1986 intervine a III-a dezvoltare a unitatii, prin construirea ultimei capacitati de productie.

La sfarsitul anului 1986 numarul total de personal existent in intreprindere a crescut la 2707 persoane din care 2591 sunt muncitori. Tot acum in unitate lucreaza un numar de 20 ingineri, 7 economisti, un jurist si 2 subingineri.

Din anul 1986 productia intreprinderii se diversifica, lucrandu-se intreaga gama de produse de confectii, de la pijamale la costume barbati, paltoane, impermeabile si bluzoane pentru barbati, femei, copii, atat pentru piata interna, cat si pentru export.

Din anul 1991 unitatea se transforma in societate comerciala pe actiuni, proprietar fiind tot statul roman. Schimbarea sistemului social, dezorganizarea principalei sale piete CAER, obliga societatea sa abordeze diferit strategia sa de functionare si dezvoltare. Structura sortimentala a productiei este restransa la sortimente care au inceput sa o caracterizeze si cu care s-a impus pe noile piete ale Europei de Vest.

Anul 1995 este un an de o semnificatie deosebita, prin aceea ca societatea devine o societate cu capital integral privat, aceasta permitandu-i sa se manifeste cu adevarat ca un element angrenat in economia de piata.

Cu un plan ambitios de investitii, circa 1 milion de dolari in doi ani, incepe un proces de modernizare a dotarii tehnice, axata pe sortimente reprezentative: costume, pantaloni, sacouri, paltoane si pardesiuri pentru barbati si compleuri si pardesiuri pentru femei.

Cu o suprafata construita de peste 12.000 mp. si cu utilaje moderne de peste 4 milioane de dolari, SC Conted Sa Dorohoi produce actualmente 1000 sacouri si 800 pantaloni pe zi, productie destinata integral exportului in tari ca: Franta, Regatul Unit al Marii Britanii, Germania, Italia, Belgia, Olanda etc.

SC Conted SA Dorohoi este laureata a unor premii de calitate si eficienta economica acordate de Camerele de Comert din tara si strainatate.